Tuontivalvontajärjestelmä (ICS2) käyttöön merirahtilähetyksissä

Merirahtilähetysten turvatietoilmoitukset astuvat voimaan 3. kesäkuuta 2024 alkaen. Tavoitteena on vahvistaa EU:n rajaturvallisuutta sekä kerätä tietoa saapuvista lähetyksistä.
Facebook
LinkedIn
X


ICS2 on keskitetty sähköinen järjestelmä Euroopan unioniin (EU) tuotavien tavaroiden rekisteröimiseksi ennen niiden saapumista. Sen avulla EU pystyy valvomaan paremmin rajojensa yli kuljetettavia tavaroita.

ICS2 koskee kaikkia osapuolia, jotka lähettävät merirahtia kolmansista maista soveltamisalaan kuuluviin maihin tai niiden kautta. (EU27, Sveitsi, Norja ja Pohjois-Irlanti). Merirahdille suoritetaan turvariskiarvio ennen kuin ne lastataan kuljetettavaksi lähtömaassa. Lastitietojen ennakkoilmoitukset ja riskianalyysit mahdollistavat uhkien varhaisen tunnistamisen ja auttavat tulliviranomaisia puuttumaan asiaan toimitusketjun oikeassa vaiheessa.

Jos näin ei tehdä, tavarat eivät todennäköisesti pääse kuljetettavaksi ja seurauksena on viivästyneitä lähetyksiä sekä ylimääräisiä varastointimaksuja tavaroiden omistajalle.

Mitä tulee huomioida jo tavaran lähtöpäässä?

Tavaran tilaajan/vastaanottajan on annettava lähettäjälle oma taloudellisen toimijan rekisteröinti- ja tunnistenumero (EORI), ja lähettäjän/myyjän on puolestaan lisättävä tämä numero kauppalaskuun.

Tullinimike jokaiselle tavaralle
Tullinimike on kansainvälinen standardijärjestelmä tavaroiden kuvaamiseen ja luokitteluun. Sen avulla tulliviranomaiset voivat tunnistaa tavarat ja määrätä niille asianmukaiset tullimaksut ja verot (tai rajoitukset).

Kattava ja tarkka tavarankuvaus
• Mikä tavara on kyseessä?
• Mistä se on valmistettu?
• Mihin se on tarkoitettu?

Yllä mainitut tiedot tulee toimittaa myös huolitsijallesi niiden lähetystietojen lisäksi, jotka olet jo jakanut osana kaupallisia asiakirjojasi ja/tai EDI-viestejäsi.

Lisätietoja aiheesta saat omalta CHS yhteyshenkilöltäsi sekä EU kommission sivuilta: eu/customs-4/customs-security/import-control-system-2

Hanna Sipilä Supervisor Ocean freight

Hanna Sipilä

Supervisor, Ocean freight
hanna.sipila(at)chs.fi

Lue myös blogimme:

Tutustu asiakastarinoihin:

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä sähköposti ja kerro suunnitelmistasi.

Autamme sinua suunnittelemaan parhaan logistiikkaratkaisun kustannustehokkaalla tavalla.

Pysy ajan tasalla

Saat uutiset ja asiakastarinamme sähköpostiisi.