Talouden muutoksissa ammattitaitoinen huolinta ja logistiikka ovat kullanarvoisia

Kansainvälinen talous koki ärhäkän ja odottamattoman muutoksen vuonna 2020, mutta muutosta helpottamassa on sujuva logistiikka ja ammattitaitoinen huolinta. CHS Groupin hallituksen puheenjohtaja Heikki Halmetoja kirjoittaa, mitä odottaa vuoden 2021 taloudelta.
Facebook
LinkedIn
X
Huolinta

1980-luvulta lähtien globalisaatio ja kansainvälinen kauppa ovat olleet Suomelle huikea menestystarina ja totta kai toimivassa kansainvälisessä kaupassa sujuva logistiikka on keskeinen asia. Hyvin toimivaan, pääosin ongelmattomaan logistiikkaan on jo totuttu globaalissa mittakaavassa.

Viime vuosikymmeninä merirahti, lentorahti ja maantierahtiliikenteessä on ollut ylikapasiteettia. Erityisesti meriliikenteessä, joka on volyymeiltaan ylivoimaisesti suurinta, on kapasiteettia ollut liikaa ja sen hintataso on ollut alhainen. Vuonna 2020 nähtiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tilanne, jossa kapasiteetin saatavuudessa oli näin valtavia häiriöitä.

Tämä johtui pääosin siitä, että koronapandemian vuoksi satamia ja muita toimintoja suljettiin eri puolilla maailmaa eri aikoina pandemian edetessä.

Merikuljetuksissa käytettävät kontit eivät kiertäneet normaalisti ja tämä on aiheuttanut ennennäkemättömän konttipulan Kiinassa. Kapasiteettipula pidentää toimitusaikoja ja nostaa hintoja. Lentorahdista valtaosa kuljetetaan normaaliaikoina matkustajakoneiden ruumassa. Koronapandemian seurauksena lentoliikenne on vähentynyt murto-osaan aiemmasta. Tämän seurauksena saatavilla oleva lentorahtikapasiteetti on myös pienentynyt. Maaliikenteessä kuljettajia koskevat jatkuvasti muuttuvat eri maiden matkustusrajoitukset ja karanteenisäännökset. Tämä vaikuttaa väistämättä maantiekuljetuksiin.

Olemme tottuneet vuosien mittaan logistiikan jouhevaan toimintaan ja tuotantoketjut ovat siitä riippuvaisia. Niinpä koronaviruspandemia toi ennakoimattomia häiriötekijöitä monien yritysten logistiikkaketjuihin ja sitä kautta niiden koko toimintaan.

Onneksi meillä on onni onnettomuudessa: meillä on loistavia huolitsijoita, jotka nimenomaan osaavat selvitä poikkeustilanteissa. Vaikka kapasiteetista on pulaa, ammattilaiset löytävät ratkaisuja. Erikoislogistiikan palveluihin, kuten rokotteiden kylmäkuljetuksiin, meillä on tällä hetkellä varsin hyvin kapasiteettia saatavilla. Ammattitaito on arvossaan varsinkin nyt, kun pandemia on vaikuttanut myös hintatasoihin rajusti: en ole koko urani aikana nähnyt niin korkeita merirahdin hintoja kuin juuri nyt. Ammattitaitoinen huolitsija löytää logistiikkaratkaisun myös tiukassa hintatilanteessa.

Pysyvää on vain muutos

Omien yritysteni lisäksi työskentelen myös järjestökentässä. Kannan huolta Suomen kyvystä menestyä ja haluan osaltani tehdä töitä sen eteen. Olen tällä hetkellä Elinkeinoelämän keskusliitossa hallituksen jäsenenä ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:ssä varapuheenjohtajana sekä Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton hallituksen puheenjohtajana. Pidän tärkeänä periaatteena, että näissä rooleissa edistän nimenomaan Suomen etua siten, että Suomi olisi entistä parempi paikka tehdä työtä, menestyä ja yrittää.

Näissä organisaatioissa päätöksenteko ja kannanmuodostus perustuvat dataan, jota ekonomistit tuottavat meille. Tämän hetken näkemyksen mukaan on odotettavissa, että jatkossa markkinaan tulee toisen suuntaisia kysyntähäiriöitä: virustilanteen taltuttua ihmiset lähtevät taas matkustamaan ja ostamaan sekä yritykset investoimaan. Edessämme on ennennäkemätön kysyntäpiikki, johon elinkeinoelämän on syytä olla varautunut.

Huolena nopeassa kasvussa ja patoutuneen kysynnän purkautumisessa on, että talous ei yleensä kestä hyvin häiriöitä eikä nopeita muutoksia. Valtava velkaantuminen ja rahan syytäminen markkinoille on ongelmallista. Löysä raha kerääntyy vääriin paikkoihin ja synnyttää kuplia. Löysästä raha- ja finanssipolitiikasta siirtyminen kireään raha- ja finanssipolitiikkaan on kivuliasta ja vaikeaa ajoittaa oikein. Toivottavasti siinä onnistutaan. Ennustettavuus olisi aina kaikissa talouden tilanteissa parasta polttoainetta.

Häiriöiden aika ei ole ohi. Pidemmällä tähtäimellä voi olla odotettavissa toisenlaisia häiriöitä. Niitä voivat olla esimerkiksi kauppasodan toimenpiteet ja rangaistustullit. USA:n ja Kiinan välinen kilpailu voi kehittyä aggressiivisempaan suuntaan, jolloin vaikutukset voivat olla vakavia. EU:n ja Kiinan investointisopimuksessa on tapahtunut hyvää, oikeasuuntaista kehitystä, mutta siitä on vielä pitkä matka moderniin vapaakauppasopimukseen.

Yhteisten pelisääntöjen luomisessa on päästy paljon eteenpäin, ja se on aina arvokasta. Pelisääntöjen luominen on hidasta puuhaa, mutta rikkominen puolestaan voi olla todella nopeaa. Suomi on aina hyötynyt, kun kauppaa on kyetty vapauttamaan ja uusia vapaakauppasopimuksia on solmittu – oli ne tehty missä päin maailmaa hyvänsä.

Huolitsijan apuun kannattaa aina luottaa

Logistiikkapalveluiden ostajalle suosittelen omien logististen ketjujen suunnittelemista ja analysoimista oman huolitsijan avulla. Hyvä apuväline on piirtää logistisista ratkaisuista kartta ja käydä se oman huolitsijan kanssa läpi: missä oman liiketoiminnan kannalta on parannettavia asioita tai mahdollisia riskikohtia. Suunnitelmat on hyvä tehdä siltä varalta, että riskit käyvät toteen.

Alkaneena vuonna meillä on vanhoja tuttuja sekä uusia mielenkiintoisia asiakkuuksia, joiden kanssa me toimimmekin näin: kartoitamme ja ennakoimme riskejä. Tämä on selvästi yleistyvä toimintatapa vienti- ja tuontiyrityksissä, mistä olen hyvilläni. Varautuminen ei koskaan tuo ongelmia lähemmäs, vaan päinvastoin.

Vaikeasta ja ennakoimattomasta vuodesta 2020 huolimatta olen hyvilläni, että meillä CHS:llä on tällainen tiimi ammattilaisia, jotka auttavat ja hoitavat asiakkaiden pulmia vaikeissa tilanteissa. Markkinan epätasapaino ja äkilliset muutokset ovat osoittaneet huolintatyön arvokkuuden aivan uudella tavalla.

Heikki Halmetoja CHS hallituksen puheenjohtaja

Heikki Halmetoja

Hallituksen puheenjohtaja, CHS Group

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä sähköposti ja kerro suunnitelmistasi.

Autamme sinua suunnittelemaan parhaan logistiikkaratkaisun kustannustehokkaalla tavalla.

Lue myös blogimme:

Tutustu asiakastarinoihin:

Pysy ajan tasalla

Saat uutiset ja asiakastarinamme sähköpostiisi.