Oopperaproduktiotkin tarvitsevat logistiikkaa

Facebook
LinkedIn
X
Punainen hymyilevä ooppera maski

Madama Butterfly, La Traviata, Ruusuritari ja Don Giovanni ovat maailmankuuluja oopperoita. Hienon musiikin ohella osa oopperoiden taikaa ovat upeat näyttämönäkymät. Monen oopperateoksen näyttämöllä näkyvän ilmeen aarteet löytyvät Suomessa Kansallisoopperan varastosta Nurmijärveltä, Ilvesvuoren alueelta, kuten Jussi Lehmusvesi kirjoittaa Helsingin Sanomissa (HS 9.4.2018).

Ilvesvuori on yksi Euroopan suurimmista alan varastoista

Lehmusveden haastatteleman Kansallisoopperan varastomestarin Anders Mattssonin mukaan kokonaisvarastotilaa Ilvesvuoren varastolla on yhteensä 25 000 neliömetriä – noin viiden jalkapallokentän verran. Ilvesvuori onkin yksi Euroopan suurimmista oopperavarastoista, joka nousi Nurmijärvelle kuusi vuotta sitten. Sitä ennen lavasteet olivat eri varastoissa ympäri pääkaupunkiseutua, mikä hidasti huomattavasti logistista prosessia.

Helsingin Sanomat kertoo, että yhden kauden aikana meillä tuotetaan peräti 16 eri oopperaesitystä. Varastoinnin ja logistiikan mutkattomuus on ensiarvoisen tärkeää, sillä kaikki lavasteet otetaan suurella todennäköisyydellä uudelleen käyttöön.

Maailman oopperatalot tekevät yhä enemmän yhteistyötä

Oopperatalojen keskinäisten produktioiden ja yhteistyön määrä kasvaa koko ajan. Helsingin Sanomat kertookin, että viime vuonna Suomen Kansallisooppera teki yhteistuotantoja Göteborgin oopperan ja Slovakian kansallisteatterin kanssa, ja myi neljä teostaan Tokioon. Esimerkiksi Esa-Pekka Salosen johtama Elektra lähti Ranskan Aixista Milanon La Scalaan, sieltä New Yorkin Metropolitaniin ja lopulta 2016 Helsinkiin.

Lavasteet saattavat hetken olla paikallaan Ilvesvuoren varastossa, kunnes ne lähtevät taas maailmalle ihastuttamaan oopperakansaa vaikkapa Berliiniin tai Barcelonaan. Alan muutosta voi kuvata siten, että aikaisemmin oopperataloja kiersivät vain esiintyjät, kun taas nykyisin matkaan lähtevät myös tekijöiden taiteellinen näkemys ja lavasteet.

CHS – Kulttuurilogistiikkaa pitkällä kokemuksella

CHS palvelee sekä kotimaassa että kansainvälisesti asiakkaitaan kaikissa kulttuurilogistiikan tarpeissa. Konsultoimme ja suunnittelemme asiakkaidemme tarpeisiin sopivat logistiset järjestelyt. Työtapanamme on ratkaista asiakkaidemme logistiset haasteet ”avaimet käteen” -periaatteella ja tarvittaessa hoidamme kaiken aina kuljetuksen suunnittelusta, pakkaamiseen ja purkuun saakka.

Hyvän kulttuuritapahtumien tuntemuksen ansiosta CHS räätälöi asiakkaalleen aina parhaiten sopivan ratkaisun erikoisimmissakin tilanteissa, ja teemme sen kustannustehokkaasti. CHS:n tapahtumalogistiikkajohtajan Heikki Mattolan mukaan kulttuurilogistiikan asiakkaat edustavat laajasti eri alojen kulttuuriorganisaatioita ja yksittäisiä taiteilijoita aina baletista, nykytanssista ja teatterista sirkukseen saakka.

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä sähköposti ja kerro suunnitelmistasi.

Autamme sinua suunnittelemaan parhaan logistiikkaratkaisun kustannustehokkaalla tavalla.

Pysy ajan tasalla

Saat uutiset ja asiakastarinamme sähköpostiisi.