Kontista on moneksi!

Lähes 200 hengen Olympiajoukkueen saumaton matka kohti olympianäyttämöitä on aina projekti, jonka eteen sadat ammattilaiset työskentelevät. CHS on Suomen Olympiajoukkueen logistiikkakumppani, joka toimitti tänäkin vuonna joukkueen rahdin PyeongChangiin Etelä-Koreaan, missä talviolympialaiset käytiin.
Facebook
LinkedIn
X
Suomen Olympia hiihtokontti

– Varmistamme sen, että tavarat ovat ajoissa lastattavana ja kaikki tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa. Pakkausten tulee olla merikuljetuksen kestäviä ja niissä tulee olla oikeat merkinnät. Tarkistamme, että vakuutukset ovat kunnossa ja selvitämme vastaanottavan maan säännöt ja muodollisuudet. Yhteistyö asiakkaan kanssa on tärkeää, sillä asiakkaalta saatavien ohjeiden merkitystä ei voi turhaan korostaa, Heikki Mattola CHS:stä selvittää.

Jo ajoissa matkaan – kotiin vasta kesän koittaessa

Yli 200 hengen joukkueen lisäksi kisakaupunkiin matkasi konteissa valtava määrä joukkueen varusteita, kuten esimerkiksi suksivoiteita ja hierontapöytiä. Paikan päällä PyeongChangissa yksi kontti palveli Olympiajoukkueen hiihtolajien huoltoa, joka huolehti kaikkien hiihtolajien kaluston huoltotoimenpiteistä. Tämä on talviolympialaisissa valtava operaatio, jolla on lisäksi suora vaikutus urheilumenestykseen. CHS kysyi Suomen Olympiajoukkueen huollosta vastaavalta projektipäälliköltä Teemu Lemmettylältä, miten projekti Koreassa onnistui.

Hiihtolajien huoltoa palvellut kontti lähti matkaan Suomesta kohti Koreaa viime vuoden puolella, marraskuun puolessa välissä, ja se oli perillä PyeongChangissa tammikuun puolessa välissä. Kontti palveli hiihtolajien hiontapisteenä sekä talven olympialaisia että paralympialaisia, minkä jälkeen se lähti takaisin kohti Suomea maaliskuun puolessa välissä. Kontti on perillä kotimaassa taas toukokuun lopussa.

Hiihtohuollon kontti palveli hiontapisteenä

Lemmettylän mukaan hiihtolajien huollon kontissa kuljetettiin talviolympialaisiin hiomakone sekä paljon muuta tavaraa, jota ei tarvita hiihdon maailmancup-kaudella – kaiken kaikkiaan yhteensä 3000 kiloa. Perillä PyeongChangissa CHS:n paikallinen kumppani Kemi Lee hoiti kontin rekalla kilpailupaikan huoltoalueelle, missä se nostettiin tukien päälle. Hiomakonetta lukuun ottamatta muut kuljetetut tavarat vietiin Suomen hiihdon käytettäväksi toisaalla huoltoalueella, sillä erikoisvalmisteinen kontti toimi kilpailujen ajan hiontapisteenä.

Hiontapiste oli alun perin tavallinen merikontti, joka jo Suomessa oli rakennettu siten, että se sellaisenaan toimi huoltopisteenä. Sen seinät oli muun muassa eristetty siten, että lämpötila kontissa oli koko ajan hiontatöihin sopiva. Ainoastaan silloin, kun pakkanen painui 20-30 miinusasteen lukemille, tarvittiin pientä lisälämmitintä. Aikaisemmin huoltotöissä käytettiin näiden erikoisvarusteltujen konttien sijasta pieniä rakennettuja koppeja, joissa oli useimmiten talviaikaan kylmää työskennellä.

Huolto hiihdossa avainasemassa

Hiihtolajien huolto on avainasemassa itse kisatapahtumien aikana. Valmennuksesta vastaavat työskentelevät urheilijoiden kanssa harjoituskaudella ja ennen kilpailuja, mutta sitten kisoissa vain huolto voi itse urheilijoiden lisäksi vaikuttaa kilpailusuorituksiin. Kun puhutaan kaikkein tärkeimmistä kilpailutapahtumista, kuten olympialaisista, on olemassa vain muutamia suksihuollon ammattilaisia, jotka pystyvät tekemään esimerkiksi tarvittavan tasoista hiontaa. Niinpä myös näiden huollon huippuammattilaisten työssä korostuu kunnon ajoitus samalla tavoin kuin urheilijoillakin – kaiken pitää olla kunnossa kuukauden ajan juuri oikeaan aikaan.

Talviolympialaisissa huoltojoukkue on tärkeä osa koko Suomen Olympiajoukkuetta. Kuten muutkin ryhmät Olympiajoukkueessa, huoltokin on tiimi, jonka saumaton yhteistyö nousee arvoon arvaamattomaan mitaleista taisteltaessa.

– Meidän huoltomme on todellakin joukkue, joka onnistuu nimenomaan joukkueena. Tiimityö vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Iivon suksi on kunnossa, kun huollossa kaikki palaset toimivat hyvin yhteen, kertoo Suomen Olympiajoukkueen huollosta vastaava projektipäällikkö Teemu Lemmettylä.

Suomen joukkue toi mukanaan kuusi mitalia ja täytti näin ennakkoon asetetun tavoitteen.

Yhteistyö ratkaisee

Kaikki rahti saapui PyeongChangiin juuri niin kuin pitikin – oikeisiin kohteisiin ja oikeaan aikaan. Tähän vaikutti montakin asiaa: ajoissa aloitettu valmistautuminen projektiin, hyvä taustasuunnittelu sekä jatkuva hyvä yhteistyö Olympiakomitean ja sen logistiikkapartnerin CHS:n välillä. Edelleen CHS:n kokemuksellaan valitsema varustamo sekä paikallinen logistiikkakumppani Koreassa, Kemi Lee, olivat tärkeitä tekijöitä onnistuneen logistiikan varmistamisessa.

– Yhteistyömme Olympiakomitean kanssa alkoi jo hyvissä ajoin. Rahdin kuljetusten suunnittelutyöhön on panostettava ja hyvin tehty ennakkovalmistautuminen ratkaisee kuljetusten onnistumisen, Heikki Mattola CHS:stä toteaa.

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä sähköposti ja kerro suunnitelmistasi.

Autamme sinua suunnittelemaan parhaan logistiikkaratkaisun kustannustehokkaalla tavalla.

Pysy ajan tasalla

Saat uutiset ja asiakastarinamme sähköpostiisi.