Case Normet: Kaivoskoneita Iisalmesta Etelä-Afrikkaan

Iisalmelainen Normet Oy on kasvava globaali teknologiayritys, joka tarjoaa asiakkailleen maanalaisessa rakentamisessa ja kaivostoiminnassa tarvittavia laitteita, teknologioita, rakennuskemikaaleja, kallionlujitustuotteita sekä tuotteisiin ja prosesseihin liittyviä palveluita.
Facebook
LinkedIn
X
Normet kaivoskone talvella

Merkittävä osuus Normetin asiakkaista on ympäri maailmaa toimivia maanalaisia kaivoksia sekä tunnelirakentamiseen erikoistuneita yrityksiä. Vahvimpia markkina-alueita ovat Venäjä, Intia, Australia sekä Afrikka.

CHS on tarjonnut Normetille huolinnan ja logistiikan palveluita vuodesta 2017 alkaen. Normetin kasvaneen Afrikan myynnin ansiosta varsinkin Etelä-Afrikkaan suuntautuneiden toimitusten määrä on viime vuoden keväästä lähtien lisääntynyt nopeasti. Edeltävän vuoden aikana CHS on ollut mukana järjestelemässä noin 30 toimitusta, jotka ovat matkanneet Iisalmesta Etelä-Afrikan Durbaniin. Pääosin kuljetukset ovat sisältäneet kaivostoiminnassa käytettäviä ajettavia laitteita, joista yhtenä esimerkkinä kuvassa näkyvä Charmec MC -panostuslaite.

Kyseinen Charmec lastattiin 40-jalkaiseen HC-konttiin Normetin alihankkijan toimipisteessä Kajaanin Otanmäessä 25. helmikuuta. Kajaanista kontti matkasi rekan kyydissä Etelä-Suomeen ja sieltä meriteitse Saksaan.

”Saksassa kontti lastataan valtamerilaivaan, joka lähtee kohti Durbania maaliskuun alkupuolella. Perille Etelä-Afrikkaan Charmec saapuu näillä näkymin 3. huhtikuuta”, CHS:llä huolitsijana työskentelevä Teppo Pohja kertoo.

Kaivoskone CHS kontissa
Kylmästä lämpimään – Charmec-panostuskone lähdössä kohti Afrikkaa.

Rahtia Durbaniin kulkee myös läntisen Suomen satamien kautta. Suuren kokonsa takia kaikki koneet eivät mahdu kontteihin, jolloin ne ajetaan suoraan ro-ro-aluksiin länsirannikolla. Durbaniin matkaavien koneiden ja laitteiden lopullinen määränpää on Kongon demokraattinen tasavalta, jossa Normetin asiakas harjoittaa kaivostoimintaa.

”Kohdemaa on tulliteknisesti normaalia haastavampi, mikä näkyy esimerkiksi tarvittavien kuljetusdokumenttien määrässä. Paperitöissä on huomioitava sekin, että osa toimituksista on vaarallisten aineiden kuljetuksista luokiteltavia, koska koneissa on polttoaineet sisällä”, Pohja toteaa.

Normetin myynti- ja vientikoordinaattori Matti Kauppinen kertoo, että yhteistyö CHS:n kanssa on sujunut erinomaisesti koko kolmivuotisen taipaleen ajan.

”Voimme aina luottaa siihen, että aikataulut pitävät ja kaikki tarvittavat selvitykset sekä dokumentit saapuvat automaattisesti oikeaan aikaan ja oikeassa muodossa. Durbaniin suuntautuvissa kuljetuksissa myös raportoinnin merkitys korostuu, koska meiltä lähtee kohteeseen useampia toimituksia joskus hyvinkin tiheällä aikataululla. CHS:n kanssa toimiessa me ja yhteistyökumppanimme olemme aina ajan tasalla tilanteesta, joten toimitusten vastaanotto ja huolinta eteenpäin sujuvat mutkattomasti”, Kauppinen kuvailee.

Kevättä kohti mentäessä yhteistyö jatkuu, ja tulevien kuukausien aikana Etelä-Afrikkaan on lähdössä useampia uusia toimituksia.

Normet on kasvava ja innovatiivinen suomalainen teknologiayritys, jonka tavoitteena on jatkuvasti kehittää yhdessä asiakkaidensa kanssa heidän tunnelinrakennusprosessejaan paremman turvallisuuden, tuottavuuden ja kannattavuuden saavuttamiseksi.

Normetin tekniset kokonaisratkaisut luovat arvoa pienentämällä kustannuksia ja lyhentämällä prosessien kiertoaikoja ja niiden kehityksen perustana on ihmisten hyvinvoinnin parantaminen ja ympäristön huomioiminen.

Normetilla on laaja tarjoama maanalaiseen rakentamiseen ja kaivostoimintaan: laitteita ja ajoneuvoja, rakennuskemikaaleja, kalliolujitustuotteita sekä tuotteisiin ja prosesseihin liittyviä palveluja.

Tällä hetkellä Normet työllistää yli 1300 alansa ammattilaista. Vuonna 2018 Normetin liikevaihto oli 315 miljoonaa euroa. Normet toimii maailmanlaajuisesti ja sillä on yli 50 omaa myynti- ja palvelupistettä 30 maassa.

Ota yhteyttä

Soita meille tai lähetä sähköposti ja kerro suunnitelmistasi.

Autamme sinua suunnittelemaan parhaan logistiikkaratkaisun kustannustehokkaalla tavalla.

Pysy ajan tasalla

Saat uutiset ja asiakastarinamme sähköpostiisi.